Penne al prosciutto
Ínyencek előtt nem ismeretlen ez a kiváló olasz specialitás. Titka a tengeri szélben érlelt, utolérhetetlen ízű, szinte áttetsző vörös prosciutto sonka. A Pireneusok lejtői zsenge pázsitjain nevelt szarvasmarhák ajándéka, az egyedülálló olasz tejszín és persze az elmaradhatatlan parmezán. Ezen ékes korona hűséges alattvalója az eredeti penne, csakis „al-dente” . És persze az itáliai fűszerek, amelyek mértéke és aránya oly sok család féltve őrzött titka.
De mi van akkor, ha egymagad betegeskedsz otthon a szűnni nem akaró lázaddal és nemhogy a boltig, de a konyháig is alig van erőd kimenni, ám majd’ éhen halsz, mert a napok óta bevett sok pirula abajgatja bendődet és enni kéne valami könnyűt?
A mélyhűtőben szerencsére akad egy darabka sonka. Fogalmad sincs már mikor miért került oda. Talán valami nyári buli? Disznóvágás kóstolója? Az ex küldte még a lányokkal? Jó szagú, (már amennyire dudára nőtt orrodra hagyatkozhatsz ilyenkor) ám jó sós: ami már csaknem bizonyossá teszi, hogy az ex kései hozománya lesz ez. Felolvasztva jó állagú. Akad a spájzban penne utánzatú magyar durum, olasz felirattal. Régóta várhatott a sorára, mert én a tojásosat szeretem. (ki hozhatta?) No, tejszín az nincs. Tej feliratú dobozos lé az igen. Jó magyar Trappista minden hűtőben leledzik. Vaj is van. Az a koszt nem sértődik meg, ha besamelből kerül rá a sajtszósz.
Kicsit eltértem az eredetitől. :-) Na bumm! A csúsztatások, mellébeszélések, átvágások korát éljük kicsiben és nagyban. Nem vagyok benne biztos, hogy nem pont ezt teszik elém, ha itthon a címben szereplő ételt kérném egy menő resztorant étlapjáról. Én magamat vágtam át, de legalább jól laktam. Vannak akiknek ez se adatik... !
Az ízeket csupán félig meddig érzem, a látványt viszont megosztom.
Megyek gyógyulni!
De mi van akkor, ha egymagad betegeskedsz otthon a szűnni nem akaró lázaddal és nemhogy a boltig, de a konyháig is alig van erőd kimenni, ám majd’ éhen halsz, mert a napok óta bevett sok pirula abajgatja bendődet és enni kéne valami könnyűt?
A mélyhűtőben szerencsére akad egy darabka sonka. Fogalmad sincs már mikor miért került oda. Talán valami nyári buli? Disznóvágás kóstolója? Az ex küldte még a lányokkal? Jó szagú, (már amennyire dudára nőtt orrodra hagyatkozhatsz ilyenkor) ám jó sós: ami már csaknem bizonyossá teszi, hogy az ex kései hozománya lesz ez. Felolvasztva jó állagú. Akad a spájzban penne utánzatú magyar durum, olasz felirattal. Régóta várhatott a sorára, mert én a tojásosat szeretem. (ki hozhatta?) No, tejszín az nincs. Tej feliratú dobozos lé az igen. Jó magyar Trappista minden hűtőben leledzik. Vaj is van. Az a koszt nem sértődik meg, ha besamelből kerül rá a sajtszósz.
Kicsit eltértem az eredetitől. :-) Na bumm! A csúsztatások, mellébeszélések, átvágások korát éljük kicsiben és nagyban. Nem vagyok benne biztos, hogy nem pont ezt teszik elém, ha itthon a címben szereplő ételt kérném egy menő resztorant étlapjáról. Én magamat vágtam át, de legalább jól laktam. Vannak akiknek ez se adatik... !
Az ízeket csupán félig meddig érzem, a látványt viszont megosztom.
Megyek gyógyulni!
Megjegyzések
Tengeri szélben szárított sonkát én is szoktam csinálni. :)))))
Remélem jobban vagy már!