Romtemplom arcai

Ki ne ismerné?
Zsámbék, Romtemplom

Az 1050-es években már kőtemplom állt itt, amelyet a következő században bővítenek. III. Béla király a felesége kíséretével érkező Aynard lovagnak adományozza Zsámbékot. E család leszármazottai építik 1220 körül a későromán-koragótikus bazilikát, amely rom mivoltában is a magyar építészettörténet kiemelkedő emléke.


 Mellette állt a kolostor, amely a premontrei rend otthona volt. IV. Béla király 1258. június 6-án erősítette meg az akkor már felépült templomra vonatkozó adománylevelét. Az épület sorsát 1763. június 28-án földrengés pecsételte meg, leomlott az északi mellékhajó boltozata és oldalfala. A rom gazdátlanná vált, a köveket széthordták a környékbeliek. Nem is maradt volna belőle semmi, ha Rómer Flóris bencés tanár, művészettörténész és Henszlmann Imre műtörténész az 1870-es években fel nem hívják a figyelmet az értékes emlék megmentésének szükségességére. Trefort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter 1889-ben Möller István építészmérnököt bízta meg az állagmegóvási munkák elvégzésével. Munkája világszerte elismerést aratott.


A későbbi munkák során, 1934-ben Lux Kálmán építész tárta fel a templom északi oldalához csatlakozó kolostor falrészleteit, amit a pálosok építettek, amikor megkapták a birtokot Mátyás király adományaként. Mára ebből az épületből csak egy dongaboltozatos terem, - ez most a kőtár - a hajdani refektórium, az alapfalak és a kolostorhoz tartozó pincerendszer maradt meg.


forrás: Wikipédia

Megjegyzések

SpyNewt üzenete…
Félelmetes hangulata van. Én csak egyszer voltam ott, de nagy hatással volt rám.
edaniel üzenete…
Csak csatlakozni tudok Pinguhoz! Félelmetes!
Lamerle üzenete…
Ahány napszak, amennyi időjárási viszony, annyi arca van a romtemplomnak! Örülök hogy új arcait ismerhettem meg általad!:-)
iigee üzenete…
Köszönöm. Megtisztelő, hogy benéztetek és jólesnek a hozzászólások is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Duna-parti sirály-party